Friday, May 16, 2014

Citate celebre Mihai Eminescu 

Citate celebre Mihai Eminescu 


A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominaţiei ruseşti. Numele "Basarab" şi "Basarabeni" există cu mult înaintea vremii în care acest pământ devenise românesc; acest nume singur este o istorie întreagă.


Sara... sara... sfânta şi limpedea mare îşi întinde pânzăriile transparente de azur sub luna care-n nălţimea depărtată a cerului trece ca un mare măr de aur neţinut de nimic în eterul albastru... pustiile Nubiei lucesc verziu-sur ca câmpii de gheaţă pe care a căzut o ninsoare uşoară şi Memfis, divina Memfis, îşi ridică colosalele ei zidiri ninse de lună în depărtarea ţării... pare că-ntr-o noapte de vară ar fi nins deodată o pulbere de diamant peste toată lumea şi urmele acelei străluciri ar fi muiat şi-ndulcit aerul cel dulce al Egipetului, şi numai Nilul îşi leagănă mişcătoarele şi lungile lui maluri de papură pintre care curg oglinzile lui mari, care reflectă lumea cerului şi parecă apele lui, mişcându-se una peste alta ca linţolii de cristal mişcător, sună în adânc cântarea cântărilor.

Nu, dreptatea nu-i nimic fără putere.

Uitasem însă că tot ce nu e posibil obiectiv e cu putinţă în mintea noastră şi că, în urmă, toate câte vedem, auzim, cugetăm, judecăm nu sunt decât creaţiuni prea arbitrare a propriei noastre subiectivităţi, iar nu lucruri 
reale. Viaţa-i vis.

Orice "este" are o raţiune de a fi.

Lumea-i cum este şi ca dânsa suntem noi.

Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul.

Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare...

Dreptul este echilibrul voinţelor umane.

Geniul, în zdreanţă sau în veşminte aurite, tot geniu rămâne!



Legile unui popor, drepturile sale, nu purced decât din el însuşi.



Secretul vieţii lungi a unui stat este păstrarea ierahiei meritului.



Omul are atâta libertate şi egalitate pe câtă avere are. Iar cel sărac e totdeauna sclav.



Măsurariul civilizaţiunii unui popor în ziua de azi e: o limbă sonoră şi aptă de a exprima prin sunete noţiuni, prin şir şi accent logic cugete, prin accent etic sentimente.



Fiece popor şi fiece epocă stă pe umerii vremurilor trecute.


Ţinta noastră a fost totdeauna conservarea elementului naţional.

Moravurile fără legi pot totul, legea fără moravuri, aproape nimic.


Sau ţara aceasta să fie în adevăr românească, sau nici nu merită să fie.

Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia.

Nenorocirea este cel mai bun dascăl; îşi are metoda ei proprie, dar greş nu dă.


Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicaţie falsă.


Spuneţi-mi despre dânsa tot răul din lume, de vreţi să-nebunesc, că-i hetera, că-i monstru, că-i satan... o iubesc.


Natura poporului, instinctele şi înclinările lui moştenite, geniul lui, care, adesea, neconstiut, urmăreşte o idee pe când ţese la războiul vremii, acestea să fie determinante în viaţa unui stat, nu maimuţărirea legilor şi obiceielor străine.


Dulce şi dragă Veronică, doresc ca amorul unui nenorocit ca mine să nu fi aruncat o umbră în viaţa ta senină, în sufletul tău plin de veselie precât e plin de un gingaş şi nesfârşit amor. Iubeşte-mă şi iartă-mi păcatele, căci tu eşti Dumnezeul la care mă închin.

Nu acel legiuitor va fi însemnat care va plagia legi străine traduse din condicele unor ţări depărtate ce au trăit şi trăiesc în alte împrejurări, ci acela de care va şti să codifice datina ţării lui, şi soluţiunea pe care poporul în adâncul convingerilor sale o dă problemelor în materie.



Însuşi numele "Basarabia" ţipă sub condeiele ruseşti. Căci Basarabia nu însemnează decât ţara Basarabilor, precum Rusia înseamnă ţara ruşilor, România ţara românilor. Pe la 1370 Mircea I Basarab, care se intitula Despota Dibridicii, adică despotul Dobrogei, Domn al Silistrei şi al ţărilor tătăreşti, întinsese marginile domniei sale până la Nistru de-a lungul ţărmului Mării Negre, cucerind aceste locuri de la tătari. Pentru capătul veacului al patrusprezecelea stăpânirea Valahiei asupra acestor locuri e necontestabilă.


Viclenia e un semn de slăbiciune, căci mintea omenească veritabilă stă în raport direct cu capacitatea de a pricepe în mod dezinteresat un adevăr. Învingătorul momentan nu este totdeauna cel definitiv.


Fiecare om e o întrebare pusă din nou spiritului Universului.

Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul.

S-au zidit fără îndoială multe palate în Bucureşti, s-a înmulţit numărul acelora care trăiesc numai în capitală sau numai în străinătate; ţara munceşte înzecit pentru a întreţine absenteismul şi luxul, precum şi pătura numeroasă de oameni care şi-au făcut din politică o profesie lucrativă.


De când datează exportul nostru de grâne, de atunci importul de fraze. S'ar putea zice că România a preschimbat păturile adânci şi binecuvântate de Dumnezeu ale ţărânei sale pe vorbe deşerte, pe teorii de gazetă, pe subţiri apucături advocăţeşti ş. a. m. d., căci spiritele cele bune, ce mai sunt în viaţă, le datorim unei epoce cu mult anterioare celei actuale.

Sunt copleşit de versurile lui Puşkin, izvor de apă vie.


Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură.


Arta de a guverna e în România sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice.


A pus în tine Domnul nemargini de gândire.


Cu gazetele din timpul nostru se poate într-adevăr ca cineva, sculându-se sănătos dimineaţă, să-şi afle necrologul pe pagina întâi.



Nevoia e sofistul cel mai mare de pe pământ.

Un popor imoral e fizic nesănătos sau degenerat.

Orice cugetare generoasă, orice descoperire mare purcede de la inimă şi apelează la inimă.



Orice cugetare generoasă, orice descoperire mare purcede de la inimă şi apelează la inimă.



A exista înseamnă a suferi.


Fără eu nu există Dumnezeu, fără ochi nu e lumină, fără auz nu e cântec. Ochiul e lumina, auzul e cântecul, eu e Dumnezeu. Naţiunea mea e lumea.


Dă-mă uitării precum te-am mai rugat, căci numai uitarea face viaţa suportabilă.

Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând.

Nivelul culturii generale a naţiei nu-l poate ridica nimeni cu umărul, timpul şi munca umplu neajunsurile


Când vedem dar pe "patrioţi" cumulând câte 5-6 însărcinări publice asupra lor, putem fi de mai înainte siguri că nu-şi îndeplinesc nici una cum se cade.



Poezia - trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos.


Sărac e cel ce se simte sărac, căruia îi trebuie neapărat mai mult decât are.


Toate sunt mărginite, durerea nu...

Nu explicaţiile ce se dau faptelor, ci faptele însele sunt adevărul.

Dragostea este un vis şi o părere, o haină strălucită aşezată peste durere.




No comments:

Post a Comment