Wednesday, December 30, 2015

cum-sa-traiesti-fara-bani-top-3-povesti-de-succes/



Un proverb din străbuni ne spune că banii nu aduc fericirea. Poate că mulţi oameni strâmbă din nas şi zâmbesc ironic. Iată că există, însă, oameni pe această planetă care, deşi fac parte din lumea modernă, au reuşit să trăiască fără niciun ban timp de mai mulţi ani. Ei nu fac parte din triburi şi nu s-au izolat întru totul de societate, dar au reuşit să trăiască fără a utiliza niciun fel de monedă şi spun că viaţa este mai frumoasă fără bani.




Rafael Fellmer, germanul care a descoperit că poţi trăi fără niciun sfanţ

Bărbatul a descoperit acest stil de viaţă bizar pentru mulţi dintre noi după ce a primit o invitaţie la nunta unui prieten care se afla tocmai în Mexic. Cum nici el, nici ceilalţi prieteni comuni nu aveau destui bani pentru o călătorie atât de lungă şi costisitoare, s-au apucat să facă autostopul, să muncească pentru transport pe anumite distanţe.

Viaţa lui Fellmer s-a schimbat odată cu această experienţă, mai ales că a ajuns în Mexic cu foarte multe amintiri frumoase şi aventuri (inclusiv o călătorie cu un iaht de lux, pentru care a gătit şi a curăţat puntea) şi şi-a cunoscut şi soţia cu această ocazie. Acum cei doi au un copil şi trăiesc în Germania aproape fără niciun ban.

Ei mănâncă ce recuperează din pubelele magazinelor de produse organice (nu resturi, marfă bună, dar care a stat prea mult pe raft, nu mai arată bine sau stă să expire, saci întregi sunt aruncaţi dacă vine un control, etc), muncesc pentru a-şi acoperi facturile şi folosesc bani numai atunci când nu pot folosi alte mijloace. Fellmer se consideră un luptător pentru eliberare şi se compară cu mişcarea Occupy, spunând că cel mai bun boicot al sistemului este să-i răpeşti combustibilul (banii).



Daniel Suelo, omul care s-a mutat într-o peşteră şi trăieşte fără bani din 2000

Daniel Suelo a absolvit medicina la Universitatea din Colorado şi a lucrat ca medic în Ecuador. Acolo se ocupa de sănătatea oamenilor dintr-un sătuc izolat. Aceştia au început să prospere şi, în câţiva ani îşi vindeau mărfurile (quinoa, legume, flori) în pieţele din Ecuador. Odată cu banii, ţăranii din Anzi au început să cumpere lucruri de care nu aveau nevoie (în viziunea lui Suelo): televizoare, sucuri carbogazoase, paste făinoase, zahăr rafinat şi condimente cu E-uri, ca să dea gust mai bun mâncării locale. Cu cât satul prospera şi mărfurile erau mai variate, cu atât oamenii veneau mai des la spital.

În 1999 a mers în Thailanda, unde a locuit cu budhiştii şi călugării asceţi. Experienţa l-a marcat şi, în anul 2000 s-a decis să nu mai aibă de-a face cu banii şi civilizaţia.

Acum, bărbatul trăieşte într-o peşteră din deşertul care înconjoară oraşul Moab, din statul american Utah. Fără rate la credite, fără stres la locul de muncă şi fără apă curentă. Mănâncă legume, fructe şi animale pe care le găseşte în deşert, face baie în cascada de lângă peşteră şi se îmbracă cu haine aruncate pentru că au defecte de magazinele din Moab.

Are prieteni în oraş pe care îi vizitează şi spune că viaţa simplă îl face fericit, deoarece trăieşte o provocare zi de zi.



Mark Boyle, scriitorul care trăieşte fără bani din 2008 deşi are un laptop

Mark Boyle nu este un împătimit al tehnologiei, dar nici nu respinge efectele pozitive ale progresului tehnologic. El are probleme cu sistemul economic şi cu magazinele care aruncă prea multă mâncare bună, în timp ce popoare întregi mor de foame.

Bărbatul, care locuieşte într-o rulotă din Bath, Marea Britanie, a renunţat la orice formă de bani încă din 2008. Fondator al mişcării online Freeconomy (Economia liberă), irlandezul a vrut să vadă cum se poate trăi fără niciun leu, fără credit, fără cont în bancă şi fără lucruri inutile.

După ce a absolvit Universitatea de Tehnologie din Irlanda, obţinând o diplomă de management al afacerilor, s-a mutat în Marea Britanie şi a condus un lanţ de magazine cu produse organice.
Sătul de economia capitalistă şi impresionat de un film bazat pe viaţa lui Mahatma Gandhi, el a investit ultimii bani în nişte baterii solare, o rulotă şi un laptop.

Se spală pe dinţi cu oase de peşte pisate şi seminţe de fenicul, face baie într-un pârâu şi găteşte feluri delicioase preparate din alimente salvate din gunoi de la marile lanţuri de magazine.

În 2010 a scris o carte cu titlul The Moneyless Man: A Year of Freeconomic Living (Omul fără bani: Un an de viaţă în Economia Liberă, n.red)

No comments:

Post a Comment